Geplaatst op

Boek cognitieve functies

Zet in op de ontwikkeling van cognitieve functies!

Cognitieve functies zijn de bouwstenen van het denken. Kinderen en jongeren hebben ze nodig om te kunnen denken en handelen. Niet alleen op cognitief niveau, maar bijvoorbeeld ook op emotioneel en sociaal niveau. De kwantiteit en kwaliteit van hun cognitieve functies beïnvloedt in sterke mate het functioneren van leerlingen, zowel op school als daarbuiten. Voorbeelden van cognitieve functies zijn: nauwkeurig zijn, gegevens verzamelen, relaties leggen, classificeren, plannen en veronderstellingen maken.

Kinderen en jongeren ontwikkelen de cognitieve functies gedurende alledaagse activiteiten en interacties. Meestal gebeurt dit onbewust. Soms zijn er echter situaties waarin het van belang is de cognitieve functies bewust te stimuleren. In die situaties biedt de omgekeerde piramide met 22 cognitieve functies een handvat. Deze piramide staat centraal in dit boek. Het is zowel een analyse- als een begeleidingsinstrument. Het kan worden gebruikt in groeps- en/of klassensituaties en tijdens één-op-één begeleiding.

De omgekeerde piramide
De omgekeerde piramide behoort tot het ontwikkelingspsychologische concept Mediërend Leren. Dit concept is gestoeld op het idee dat elk kind ontwikkelmogelijkheden heeft. Ook richt het concept zich op de kwaliteiten en mogelijkheden van de kinderen, zonder hun beperkingen te negeren. Mediërend Leren is nadrukkelijk geen methodiek. Dat maakt het mogelijk om het concept te combineren met diverse onderwijsmethoden en begeleidingsprogramma’s.

Gegevens van het boek: “Zet in op de ontwikkeling van cognitieve functies!”
Boek Tibtool Cognitieve functies FvL EvD omslagAuteurs: Emiel van Doorn en Floor van Loo
Uitgever: Instondo
ISBN 9789463170512
Reeksnaam: TIBtools
€ 22,50